Vem kan få personlig assistans?
Du kan söka personlig assistans fram till och med dagen du fyller 66 år, samt att du måste tillhöra någon av följande personkretsar:
- Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter en hjärnskada i vuxen ålder som orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, som uppenbart inte beror på ett normalt åldrande.
Grundläggande behov
En förutsättning för att få rätt till personlig assistans är att du behöver hjälp för att tillgodose dina grundläggande behov. Dessa är hjälp med andning, personlig hygien, måltider, på- och avklädning, kommunikation, stöd som den enskilde behöver på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att hen skadar sig själv eller andra samt stöd som behövs löpnade på grund av ett medicinskt tillstånd. Hjälpen som behövs ska vidare vara av mycket personlig karaktär för att kunna beviljas som ett grundläggande behov, det vill säga integritetsnära.
Andra personliga behov
Till andra personliga behov räknas exempelvis att ta hand om sin hälsa (träning, vårdbesök), fritidsaktiviteter, hushållssysslor/matlagning liksom tid då en personlig assistent behöver vara tillgänglig med väntetid under din dygnsvila. Med andra ord personliga behov som inte bedöms och beviljas som grundläggande.
Beslut
Det är kommunen eller Försäkringskassan som beslutar om du har rätt till personlig assistans och med hur många timmar. Om den beviljade tiden för dina grundläggande behov bedöms understiga 20 timmar i veckan är det kommunen som enligt LSS fattar beslut både för grundläggande och andra personliga behov. Överstiger dina grundläggande behov 20 timmar så beviljas du assistansersättning för dina grundläggande liksom övriga personliga behov enligt Socialförsäkringsbalken. Det är då Försäkringskassan som fattar beslut om ditt totala assistansbehov.